Hogyan mérd ki az alapanyagokat, ha nincs mérleged, vagy csak lemerült benne az elem? Szerencsére kanál minden háztartásban megtalálható, így a kanálmérleg segítségével máris ki tudod mérni a szükséges alapanyagokat.
Azt azért vedd számításba, hogy a kanállal való mérés nem annyira pontos, mintha valódi mérleget használnál, de a legtöbb receptnél ennyi belefér.
Azt jó tudni, hogy 1 evőkanál (a receptekben gyakran találkozhatsz az ek. rövidítéssel) kb. 15 ml űrtartalmú, míg 1 teáskanál (a receptekben gyakran találkozhatsz az tk. rövidítéssel) kb. 5 ml űrtartalmú.
A kanál mellett még a bögre az, amit gyakran használnak az alapanyagok kiméréséhez, egyre többen kedvelik az úgy nevezett bögrés recepteket, ahol minden hozzávalót bögrével kell kimérni.
Kanálmérleg liszt
1 púpozott evőkanál liszt = 20 g
1 csapott evőkanál liszt = 12 g
1 púpozott teáskanál liszt = 8 g
1 csapott teáskanál liszt = 5g
1 bögre liszt = 150 g
Kanálmérleg cukor (kristálycukor, porcukor)
1 púpozott evőkanál = 20 g
1 csapott evőkanál = 15 g
1 púpozott teáskanál = 9 g
1 csapott teáskanál = 6 g
1 bögre = 230 g
Kanálmérleg só
1 púpozott evőkanál só = 25 g
1 csapott evőkanál só = 20 g
1 púpozott teáskanál só = 10 g
1 csapott teáskanál só = 8 g
1 púpozott kávéskanál só = 4 g
1 csapott kávéskanál só= 2 g
Kanálmérleg fűszerek (őrölt bors, fűszerpaprika)
1 púpozott evőkanál = 15 g
1 csapott evőkanál = 8 g
1 púpozott teáskanál = 5 g
1 csapott teáskanál = 2 g
1 púpozott kávéskanál = 2 g
1 csapott kávéskanál = 1 g
Kanálmérleg zsiradékok
1 evőkanál olaj = 15 g
1 csapott evőkanál vaj = 20 g
1 evőkanál zsír = 25 g
1 csapott evőkanál margarin = 20 g
Kanálmérleg rizs
1 púpozott evőkanál rizs = 15 gr
1 csapott evőkanál rizs = 10 gr
1 csapott teáskanál rizs = 4 gr
Kanálmérleg kakaó
1 púpozott evőkanál kakaó = 8 gr
1 csapott evőkanál kakaó = 5 gr
1 csapott teáskanál kakaó = 3 gr
Kanálmérleg zsemlemorzsa
1 púpozott evőkanál = 18 g
1 csapott evőkanál = 12 g
1 bögre = 96 g
Kanálmérleg búzadara
1 púpozott evőkanál = 20 g
1 csapott evőkanál = 15g
1 bögre = 160 g